top of page

Kunstschilder        Ajo van IJzeren

             Dit schilderij  'Naar de kern' 120x100 cm staat op de cover van het boek

              Waarheid + Waarachtigheid van Jozef Poelman

DE SCHILDER Op volwassen leeftijd toen ik in Zwitserland woonde, tekende en schilderde ik van alles en nog wat. Landschapjes, portretten, beschilderen van doosjes e.d. Ik had daar veel plezier in. Dit leidde tot een dagelijkse bezigheid. Ik liet bij een timmerman allerlei producten van hout maken die ik beschilderde en legde een hele collectie van doosjes, sleutelhangers, kleerhangers, aan die ik ging aanbieden in winkels. Zo kreeg ik opdrachten om b.v. 100 kleerhangers te beschilderen en 20 doosjes die ik dan binnen 2 weken af moest hebben.

Nu heeft Bauernmalerei een bepaalde stijl met bepaalde voorschriften van vormen en kleuren net als Hindelopen.  Ja en daar kon ik me natuurlijk niet aanhouden dus creeërde ik mijn eigen stijl. Ik had een etalage in het dorp waar mijn producten tentoongesteld waren, met de vermelding dat alles te koop was bij mij thuis. Ik ontwikkelde me tot heusse Bauernmalereischilder...Maar, dit werk bevredigde niet erg lang en ik besloot dieper te gaan kijken dan oppervlakten te beschilderen en ging naar het ....

KUNSTSEMINAR   in Luzern  afdeling schilderkunst van 1972 tot 1977. Ik en we exposeerden regelmatig en ik verkocht praktisch al mijn werk dat toen nog 'herkenbaar' was. In 1977 jaar verhuisde ik met mijn gezin naar Nederland. In mijn eigen atelier begon ik voorzichtig aan een paar leerlingen les te geven.

ART IRIS HELENAVEEN  In 1988 leidde ik de afdeling schilderkunst in atelier Art Iris in Helenaveen tot 1995. Het was een bruisend gebeuren met veel leerlingen, model tekenen en schilderen, prachtige onderwerpen met levende dieren- kippen-haan-hond in het atelier en wasgoed aan de lijn door het hele atelier en jaarlijks een spannende expositie met aandacht van de pers.

ART ET EIDOS  In 1995 besloot ik te stoppen met lesgeven in Helenaveen en richtte ik Art et Eidos op naar het IDEE (Eidos betekent idee) van Plato die met zijn allegorie vaststelde dat alles schijn was, dat ik inmiddels helemaal kon beamen. Met een groot aantal leerlingen van Art Iris die reeds zover gevorderd waren in de schilderkunst dat zij zelfstandig konden werken, ging ik werkbesprekingen houden.

* Dat hield in dat men regelmatig, iedere paar weken met zijn werk in mijn of iemand anders haar atelier samen kwam om het werk in opbouw te bespreken. Dit waren confrontaties zowel als ontdekkingen die inspireerden tot groei.  Art et Eidos hield jaarlijks een grote expositie en individueel werden er door leden ook exposities gehouden. Art et Eidos bestaat nog steeds in dezelfde vorm en wordt met verve voortgezet.

TRIADIS   In 2000 trok ik me terug van Art et Eidos en  richtte Triadis op. Een Triade is een gelijkbenige driehoek waarvan het ene deel niet kan bestaan zonder het andere en geen van de benen dominant is. Filosofisch gezien is mijn werk een Triade van materie-ruimte-tijd en niet alleen mijn werk, maar alles in alles in allen. Voorbeeld: Vader Zoon Heilige Geest. Er is geen Vader zonder Zoon en zonder Heilige Geest en geen Zoon zonder Vader en geen Heilige Geest enz.enz... Ik gaf lezingen over 'Kunst is een leugen' en liet toehoorders in verbazing achter.

THERAPEUT   Ik begon meditaties te houden in mijn atelier en kleur etherisch en energetisch te gebruiken. Het werd een tijd van inkeer en ontdekkingen die veel verborgen dingen voor mij aan het Licht brachten. Dit leidde tot kennis vergaren en ontwikkelen van wat in mij al latent aanwezig was. Nu zeg ik:  ik ben KLEUR van buiten en van binnen, net als jij en kan ik met Licht en Kleur 'WONDEREN'  verrichten.

 

    

 

Voor afbeeldingen schilderijen en toegepaste kunst klik

bottom of page