top of page

 

Kleur verrijkt

Ajo van IJzeren Brief nr.46 aan mijn medereiziger

over kleur, bewustwording, spiritualiteit en levenskunst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleur WIT - KERST - Feest van het licht

TUSSEN ZON EN MAAN WOONT HET LICHT IN ONS

verbonden met de hemel en de aarde

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------LICHT   Vol verwachting klopt mijn hart. Deze keer niet omdat ik mijn schoen ga zetten of een cadeautje ga inpakken voor iemand. Ook niet omdat ik een cadeautje ga uitpakken. Deze keer omdat ik, door deze Kersttijd, weer besef dat het licht dat in ieder van ons leeft, steeds opnieuw geboren wordt, ontwaakt en versterkt wordt. Deze week vieren we en herdenken we de wedergeboorte van het Licht. Dit weten vind ik een cadeau en ik weet het al mijn leven lang... en... dat is lang. Het Licht is een Godsgeschenk dat ik bij mijn geboorte gekregen heb. Het is zowel stoffelijk als geestelijk, want zo boven zo beneden, zo binnen zo buiten, dat is een natuurwet. Het is het Licht waarvan ik weet dat het mij aldoor 'op-nieuw' leven schenkt en genade. Het is ook een Licht dat mijn onnozelheid en onkunde vergeeft. Het is een licht dat mij bemoedigt, mij kracht geeft en liefde en wijsheid openbaart.

 

VIEREN   Deze week vieren we in onze Christelijke traditie de geboorte van het Christuslicht, klein, teder en kwetsbaar, het Christus-kind. Het begint immers klein dat licht in en buiten ons, maar groeit dagelijks tot aan de zomerzonnewende, tot aan volwassenheid. Groter, stralender, krachtiger dan op 21 juni, het hoogstepunt,  kan de fysieke zon niet worden. Het is het licht dat alles omvat, alles in stand houdt, leven en kleur geeft aan de aarde en de kosmos, aan alle wezens.

 

STILTE    Aan deze groei  gaat een 'stille tijd' vooraf. De natuur staat deze week, nu, even stil. De drie kortste nachten van het jaar, 'Weihnachten' in het duits, drie 'gewijde nachten'. Drie dagen waar de omloop van de zon het allerkleinst is. De energie is in afwachting van de geboorte van de lichtbrenger, de Grote Centrale Zon, de Christos, de Heer die boven ons staat, alles omvat, alles in stand houdt, leven en kleur geeft aan de wereld. Het voelt wel spannend deze stilte vóór de wedergeboorte van het licht. De hemel opent zich op de 25e na zonsopgang. Het licht komt langzaam tevoorschijn en de dagen beginnen dan ieder etmaal weer iets te lengen.

 

ZON   Als de zon in mijn woning schijnt, zie ik in mijn huis alle onvolkomenheden overduidelijk. Stof op de vensterbanken, vieze vingers op de tafel en vliegenpoep op de ramen. Dan besluit ik daar eens aktief wat aan te doen. Ik krijg er zin in, want ik zie wat voor effect het heeft dat afstoffen, ramen lappen, nieuwe vuilniszak in de container, bed verschonen, wastafel poetsen etc. Ik doe het met aandacht en liefde en zie dat alles mooier, schoner, glanzender wordt. Dit nodigt uit om mijn aandacht te richten op het onzichtbare in mij, het geestelijke en daar licht op te laten schijnen, het Christuslicht, om alles dat niet van het licht is te laten oplossen.

 

GROEI    Nu de dagen zo kort zijn, hebben we er behoefte aan om licht aan te steken in onze woning. Heel veel lichtjes en heel veel kleur. Daar word je vrolijk van. Het licht glinstert in je huis, in de ogen van je dierbaren en geeft warmte. Het geestelijke licht doet precies het zelfde als je hier bewust aandacht aan schenkt. Je draagt het mee dat licht. Je bent het licht. Koester het centrum van geestelijke kracht en leven in jezelf.  Verbind je met de stilte in jouw hart en laat het licht schijnen door jouw hele wezen.  Het verlicht je stoutste dromen en wensen. Alle oordelen en verklaringen verdwijnen als vanzelf als sneeuw voor de zon. Je voelt je harteklop, je leven,  de verbondenheid met alles en allen. Je voelt het licht boven en in jou. Dit licht doet je groeien en leven net als in de natuur.

 

KERSTBOOM   De groene kerstboom laat je de verbondenheid met de aarde zien. De glanzende piek bovenin de boom de verbondenheid met de hemel en alle versieringen en slingers de verbondenheid met het leven en elkaar. Met Kerstmis worden de lichtjes in het mensenhart ontstoken. Licht is liefde en liefde verbindt en dat doet groeien en bloeien.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* verrijk jezelf dagelijks met LICHT *

LAAT HET LICHT SCHIJNEN over de WERELD en de STER van LIEFDE en BROEDERSCHAP alle HARTEN VERLICHTEN

Ik wens je een gezegend kleurrijk kerstfeest

en vrede op aarde in de mensen een welbehagen

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Portfolio  onderwerpen als: Karmisch Onderzoek - Levensvragen - Geboortestraal -  Meditatie

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Je mag 'Kleur verrijkt' gerust in haar geheel doorsturen.

   Je kunt mij altijd consulteren via de contact button.

   Je kunt jezelf aanmelden via het formulier om 'Kleur verrijkt' rechtstreeks te ontvangen.

 

 

 

Tussen zon en maan. Afm.140x120cm gemengde techniek
bottom of page