top of page

Waarom Sint Nicolaas wit is en zwarte Piet zwart

SINTERKLAASFEEST. Tijd om er eens op een andere manier naar te kijken. Geen Sint zonder zwarte Piet en geen zwarte Piet zonder Sint.

* We vieren in wezen het feest van de verbondenheid van hemel en aarde, van overvloed, van groei en bloei.

Zoals alle (religieuze) feesten, alle sprookjes, geschriften in de Bijbel, de Koran enz. een diepe metafoor zijn van de wereld zoals wij die menen te kennen, schuilt achter het Sinterklaasfeest ook een diepe, eenvoudige betekenis.

WAT ZIEN WE SINT NICOLAAS We zien: een man met een blanke- witte uitstraling. Overvloedige witte haren en baard. Hij draagt een wit lang kleed onder een rode mantel en, witte handschoenen.Hij draagt een rode mijter op het hoofd. Sint heeft een zilveren staf bij zich en een rood boek. Hij verplaatst zich buiten op een wit paard. * Man: straalt kracht en gezag uit door kleding en uiterlijk. * Wit is de kleur van licht, zuiverheid, helderheid en begrip.

Hij laat zich dragen door een wit paard. Zelfs over de daken. * Verheft zich daarmee in zuiverheid boven het gewone volk en doet iets wat ,in onze wereld, niemand kan. Met een paard over daken rijden

.

Hij heeft een zilveren staf bij zich. * Zilver de kleur van vrede en standvastigheid.

De staf heeft bovenaan een krul. * Het teken van oneindigheid en wijsheid * De staf is als het ware een brug tussen de hemel en de aarde.

SINT NICOLAAS draagt een rode mantel en een rode mijter. Kleur van de aarde, van bloed, van leven en liefde. * Hiermee verbindt de zuiverheid, het wit - het licht, zich met het leven op aarde, het rood. * De mijter is het symbool van de verbinding met het hogere.

Mantel, mijter en boek zijn voorzien van een christelijk kruisteken. Teken van overgave. De verticale balk wijst naar de hemel en de aarde. De horizontale naar de wereld. * Teken van verbondenheid met de hemel en de aarde en al wat er is.

ZWARTE PIET Piet is de hulp van Sint Nicolaas heeft een heel donkere – zwarte uitstraling en draagt een korte broek met kort jasje, uitbundige kleurrijke kleding. * Zwart de kleur van het verborgene, van de toegangspoort naar nieuwe ervaringen.

Piet draagt een zak bij zich. * Symbool van wat voor geheimen er in de aarde verborgen zijn.

Piet draagt ook het boek met het kruisteken. * Hier staat geschreven wie de natuurwetten geschonden hebben, vermaand zullen worden en wat de gevolgen zijn – geen cadeau.

Piet komt door de schoorsteen, om stiekem uit het verborgene, als volslagen verassing, cadeautjes neer te leggen. * Net zoals de groei en de producten van de aarde en de natuur zich ook in het verborgene afspelen en ons blijven verrassen.

CADEAUX en PIET De aarde – het verborgene, is donker en draagt vrucht. Geeft leven aan de wereld in de vorm van voedsel voor mens, dier en gewassen.

WIE ZOET IS krijgt lekkers, wie stout is... Als wij ons niet aan de universele wetten houden, draagt de aarde geen vrucht, is er geen voedsel, krijgen we niets lekkers.

SINT NICOLAAS staat symbool voor de hemel in verbondenheid met de aarde. Dat hij goedheiligman genoemd wordt is duidelijk. De hemel is goed en heel en de man/de mens is het symbool die de hemel met het leven op aarde verenigt.

DE HEMEL – het universum is oneindig, ongrijpbaar, niet tastbaar, heeft haar eigen universele wetten en door er te zijn geeft het leven op aarde.

* SINT laat zwarte Piet cadeautjes in overvloed brengen als wij maar braaf zijn en ons aan de wetten en voorschriften van de natuur weten te houden.

ZWARTE PIET staat symbool voor de aarde die vrucht draagt. Piet gedraagt zich vrolijk, deelt cadeautjes uit en ziet er kleurrijk uit, net als de natuur. Alles van de natuur krijgen wij cadeau.

Er is geen hemel zonder aarde en geen aarde zonder hemel. Zij hebben elkaar nodig om te bestaan.

Geen Sint zonder zwarte Piet en geen zwarte Piet zonder Sint.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page